Victor Fota and his art

Victor Fota
FOTO: VICTOR FOTA

Este tânăr (27 ani), absolvent al Universității Naționale de Arte din București și posedă un talent incredibil. Victor Fota, ladies and gentlemen!

Special Apparatus for Cheap High Pleasure

Când s-a născut pasiunea ta pentru pictură și artă, în general? Cine ți-a insuflat dragostea pentru artă? Provii dintr-o familie de artiști? Ai fost încurajat de cei apropriați să-ți urmezi visul?

Am conștientizat arta vizuală prin clasa a 2-a când desenam tot felul de masinării, chestii tipice pe care le visau băiețeii la vârsta aia. Totodată, în perioada aceea i-am descoperit pe Salvador Dali și H.R. Giger, doi dintre artiștii mei preferați incă pană astăzi, deci ăsta a fost momentul când am zis “imi place chestia asta numită pictură și mi-ar plăcea s-o practic”. Pe vremea aceea studiam vioara, timp de 4 ani am continuat pană am decis să renunț și să continui cu artele vizuale. În clasa a 5-a a început traseul formal în arte vizuale când am intrat la liceul de arte plastice Nicolae Tonitza.
Niciunul din părinti nu a avut vreo legatură profesională cu artele. Mama avea visul ăsta pentru ea când era mică, n-a reușit din cauza vremurilor în care a trăit, așa că l-a proiectat asupra mea. Ea în continuare mă susține financiar și moral când am nevoie, a fost acolo pe tot parcursul evoluției mele. Clar, fară încurajarea ei, nu aș fi fost în poziția asta.

Cum arată o zi obișnuită din viața ta?

În ultimul an am încercat să mă disciplinez la nivel de program de lucru, pentru că intrasem într-un ritm haotic și nesănătos în care nu dormeam, nu făceam mișcare și lucram neregulat. În ultima vreme încerc să mă trezesc forțat mai devreme, cu toate că aș putea să mă trezesc la orice oră. După cafea mă duc la sală pentru niște mișcare, apoi încep lucrul până obosesc. Nu îmi propun decât un minim de 6 ore pe zi, dar deobicei lucrez între 8-10 ore. Intodeauna cu muzică la volum mare și cafea. La final de zi obligatoriu consum niște cărți/filme pentru detașare.

Ce/cine te inspiră?

Natura la nivel științific, științele exacte la nivel teoretic și psihologia la nivel empiric/personal. Sunt mai mulți artiști care m-au influențat ca stil și tehnică, o să menționez cei mai importanți pentru mine: Frații Van Eyck, Hieronymus Bosch, H.R. Giger, Mati Klarwein, Victor Vasarely, Salvador Dali.

Cât timp durează în medie realizarea unui tablou? Care sunt pașii pe care îi parcurgi?

Din ce am realizat până acum, între o saptamană și două luni. În medie execut o pictură complexă în trei săptămani dacă totul decurge normal. Pașii sunt: de la concept, care pornește de la o mică idee care se dezvoltă în imaginație și se termină la schită. Etapa asta e foarte importantă, deobicei în perioada aceasta care durează aproximativ o săptamană îmi stabilesc toate etapele lucrului, cunosc dinainte cum o să arate lucrarea la final, rar intervin modificări pe parcursul execuției, considerabile diferite de imaginea din schită. Urmează transferul schiței pe panză prin diferite tehnici, depinde de dimensiunea suprafeței. După, urmează lucrul propriu-zis, care are de obicei doua-trei straturi; practic, pictez de mai multe ori aceeași imagine suprapusă, astfel rezultatul este o imagine curată, aproape foto-realistă.

Care este lucrarea de care ești cel mai mândru?

Conflicting Metaphysics
Conflicting Metaphysics

Conflicting Metaphysics, acolo mi-am ilustrat cel mai depresiv episod din viața mea. L-am avut pe la 21 de ani, a durat câteva luni și rezolvarea a fost foarte dificilă. Sunt foarte mândru de modul cum am tratat problema la vremea respectivă din cauza asta am decis să ilustrez conflictul din mintea mea de atunci. Tehnic și conceptual este foarte valoroasă pentru mine.

Ai declarat într-un alt interviu că depresia vine la pachet cu cariera de artist. De ce greutăți te-ai lovit până acum și cum le-ai depășit?

Nesiguranța acestei profesii crează stări de depresie. Multă izolare, neavând un program fix, lipsa inspirației și chefului de lucru în anumite situații, instabilitate financiară și multă responsabilitate față de tine însuți. Cam astea sunt motivele care acumulate te bagă cateodată în starea denumită depresie. Perioadele astea vin repetat și ca un val. Începe ușor, starea se amplifică, se ajunge la un punct culminant care ține câteva zile, după care scade. Perioada asta durează 1-3 săptămani. Depășirea lor, în cazul meu vine de la sine, cu trecerea timpului care vindecă orice. În prezent m-am obișnuit cu aceste perioade, știu primele simptome, știu la ce să mă aștept și le iau ca atare. Nu am dorit niciodată să urmez un tratament pentru asta deoarece depresia ajută procesul creativ, face parte din viața de artist.

Reușești să te întreții din arta ta?

Momentan mă descurc făcând doar pictură, insă, nu sunt nevoit să plătesc chirie, ăsta e un mare avantaj. Altfel n-aș fi reușit momentan să trăiesc doar din asta.

Victor Fota
Romanian Folklore

Pe când o nouă expoziție?

Expoziția personală “Human Extension” este planificată pană la sfârșitul anului 2016, cel mai probabil în această toamnă. Lucrez la acest concept de 2 ani deja.
Între 1-4 Septembrie 2016 voi avea o expoziție, împreună cu Obie Platon, la festivalul Amural care se ține la Brașov.

Realizezi și tablouri la comandă?

Da, dar foarte rar. Am mai multe condiții atunci când accept o comandă, cea mai importantă e să mi se dea libertate creativă totală. Nu accept comenzi în care mi se impun anumite viziuni. Dar, sunt flexibil când vine vorba de subiect și temă.

Ce așteptări ai de la următorii 5 ani?

În primul rând progres la nivel tehnic și conceptual. Creșterea cotei prin mai multă expunere și mai multă stabilitate financiară.

Admirați toate operele lui Victor Fota pe website-ul lui, victorfota.com (peste 60 de lucrari).

This slideshow requires JavaScript.