Tu cat de des mergi la doctor?

Nu am fost un copil dus des la medic, ba din contra, pana la varsta majoratului mi s-au facut analizele de sange de doar vreo doua ori (si de fiecare data rezulta ca sunt anemica si ca am colesterolul marit), iar singurul medic specialist la care am fost dusa, a fost medicul oftalmolog. De abia la 19 ani am fost dusa sa imi fac o ecografie de san pentru ca imi descoperisem un nodul si credeam ca am ceva grav. Nu am fost dusa la medic cand mi-am spart capul intr-o treapta, nu am fost dusa la medic dupa ce am fost impinsa intr-un perete si mi s-a umflat cutia craniana, nu am fost dusa la medic cand stateam cu febra 40, nu am fost dusa la medic cu multe ocazii.

Ai tinde sa crezi ca daca am fost obisnuita cu acest tip de abordare in copilarie, ca adult, voi proceda la fel. Ei bine, nu. Din contra.

In fiecare an (din 2013, cand am descoperit ca am Tiroidita Autoimuna/Hashimoto) imi fac toate analizele recomandate, imi fac ecografii (tiroida, sani, abdomen), merg la controale de rutina (endocrinologie, oftalmologie, dermatologie, ginecologie), iar de cand mi-am facut RMN la cap si am aflat ca am microadenom hipofizar, merg si la neurologie.

dr-andrei-capraru
Dr. Andrei Căpraru

Mai exact, la Dr. Andrei Căpraru, medic specialist neurologie la clinica MedicZone (Bucuresti, Str. Doctor Carol Davila nr. 101). Am fost colegi in liceu si stiu cat de inteligent este (este cel mai inteligent om pe care il cunosc, dar si o persoana foarte empatica si rabdatoare), astfel ca am incredere deplina in el (Dr. Andrei Căpraru colaboreaza cu CASMB, by the way).

Maica-mea in continuare nu se duce la doctor, sta ani de zile cu dureri suspecte si merge cu chiu cu vai o data la minim trei ani sa isi faca analizele uzuale de sange. Iar ca ea sunt multi. Chiar nu inteleg frica de doctor. ”Nu vreau sa aflu ca am ceva”. Pe bune? Uite, de exemplu, pana acum doi ani, eu am trait cu impresia ca am rh pozitiv pentru ca maica-mea are rh pozitiv. Surpriza, mi-am facut analizele pentru rinoplastie si soc si groaza, am rh negativ. Da, nu mi-a placut aceasta concluzie, dar sunt fericita ca am descoperit acest lucru? Absolut!!! De asemenea, nu mi-a placut deloc sa aflu ca am Tiroidita Hashimoto, microadenom hipofizar, fibroadenom mamar etc, dar asa stiu ce trebuie sa monitorizez, ce trebuie sa fac etc.

Nici pandemia de Covid nu m-a oprit sa imi fac controalele anuale. Ba mai mult, am avut nevoie sa merg la doctor chiar in timpul starii de urgenta, intrucat aveam simptome de sarcina extrauterina (si chiar aveam sarcina extrauterina). La inceput aveam o oarecare teama si mi-era ca ma expun la Covid, dar toate clinicile/policlinicile la care am mers de cand cu pandemia, mi-au demonstrat ca nu am de ce sa imi fac griji (au triaj, trebuie sa te dezinfectezi la intrare, toata lumea poarta masca, nu ai voie sa intri fara masca, ti se masoara temperatura, sunt trasee stabilite, cabinetele au lampi UV). Cea mai recenta clinica la care am mers este MedicZone, pentru ca acolo am medicul neurolog (Dr. Andrei Căpraru). Imi place clinica MedicZone pentru ca este intr-o vila foarte frumoasa si eleganta din cartierul Cotroceni, se respecta normele anti-Covid, iar medicii sunt chiar foarte buni. MedicZone colaboreaza cu CASMB pentru analize de laborator si specialitatile chirurgie generala (Dr. Sorin Nica), endocrinologie (Dr. Corina Chiriță), gastroenterologie (Dr. Simona Ichim), ginecologie (Dr. Alina Bușan), medicina de familie, medicina interna (Dr. Elena Tănase), neurologie (Dr. Andrei Căpraru), ORL (Dr. Adrian Ștefan) si pediatrie.

Singurul lucru pe care recunosc ca il fac rar este RMN-ul. Pana acum am facut doua RMN-uri la cap (3 Tesla) si un RMN la sani (3 Tesla). Ocazional fac si EKG.

Also, ideal este sa previi. Nu asteptati sa aveti simptome acute, mergeti anual la controale de rutina. Si obligatoriu mergeti la doctor daca prezentati simptome cronice! Multa sanatate!

IMAGINILE DIN CADRUL ACESTUI ARTICOL NU POT FI PRELUATE.