Să fii fotograf nu înseamnă doar să ai un aparat foto.
Din păcate, foarte multe persoane care prestează servicii foto nu au un echipament adecvat și nici studii. Cu toate acestea, nu au nicio problemă în a aborda potențiali clienți și de a acoperi cele mai importante evenimente din viețile lor. Iar rezultatul, de cele mai multe ori, este de o calitate foarte slabă. Încadrări greșite, editare sinistră, no bokeh, postură corporală inestetică, 0 poveste.
Să fii fotograf implică talent, viziune, studii în domeniu, diplomă de fotograf (se obține în urma unui examen scris + portofoliu), ani de experiență, aparatură performantă, să lucrezi legal, să investești continuu în aparatură, educație și licențe, să pui mare accent pe calitate. De asemenea, un fotograf te îndrumă cum să pozezi, nu trebuie să îți faci griji că nu stii cum să stai la poză.
Un fotograf profesionist nu va accepta niciodată să realizeze sedințe foto sau să acopere evenimente pentru câteva sute de lei. Tariful este din start un element ce face diferența clară dintre un fotograf amator și un fotograf profesionist. Un fotograf profesionist are aparatură foarte costisitoare de amortizat (multe mii de euro) + studii + experiență + licențe + impozite și taxe.
Mai mult decât atât, pe mine ca fotograf mă interesează să livrez fotografii speciale clienților mei. Motiv pentru care, eu nu percep niciun avans inainte de eveniment, iar factura este emisă de abia după ce verific imaginile și îmi place cum ies la editare. De asemenea, în momentul în care predau fotografiile clientului, adaug pe stick și folder cu imaginile în format RAW. Fac acest lucru pentru că poate cuiva i-ar plăcea alt edit la o anumită fotografie, dar îi e rușine să îmi zică, iar dacă are imaginile în format RAW poate face în Lightroom ce edit își dorește, la cea mai bună calitate.